Nestplakkers….wanneer houdt opvoeden op?
Kinderen opvoeden tot zelfstandigheid is niet altijd gemakkelijk, het is soms zelf heel moeilijk. In de praktijk zien we ouders die een zoon of dochter hebben die moeite heeft om op eigen benen te gaan staan. Noodgedwongen blijven veel jongeren tegenwoordig lang rond moeders pappot hangen. Afgestudeerden hebben tijdelijke baantjes en kunnen zich geen eigen woning veroorloven. Er is krapte op de woningmarkt. Hun relatie gaat uit, of ze verliezen hun werk en komen weer bij pa en ma wonen. Zolang dit tijdelijk is hoeft dit geen probleem te zijn.
Maar het kan ook zo maar eens zijn dat jouw kind weinig of niets onderneemt om zelfstandig te worden. Dit kan leiden tot eindeloos ouderschap, misschien wel grenzeloos ouderschap. Dan denk je als ouder: “Hoe verder? “ of “Had ik dat kunnen voorkomen?” Waar trek je een grens als je kind een groter beroep op je doet dan je lief is?
Spelen deze gedachte door je hoofd? Of is deze situatie al realiteit? Praten met andere ouders en met ons kan helpen om hier mee om te gaan. Eventuele gespreksthema’s zijn:
- – Mag je van jouw kind verlangen dat die op een gegeven moment het ouderlijk huis verlaat?
- – Betrokkenheid versus overbezorgd zijn?
- – Je als ouder machteloos voelen.
- – Wat heeft een kind nodig om tot zelfstandigheid te komen?
Bij voldoende deelnemers starten wij een gespreksgroep met drie bijeenkomsten in de avonduren.

Heeft u interesse of behoefte aan meer informatie? Reageer dan met een mailtje.