José Lenders neemt familie Wafa bij de hand door Kessel en Nederland
Vrijwilligers helpen samen met Vorkmeer statushouders te integreren
“Het is allemaal niet zo moeilijk hoor. Zeg gewoon hallo tegen iedereen die je op straat tegenkomt. Kom je iemand wat vaker in de week tegen, vraag eens wie ze zijn en maak eens kennis. Daar komen we verder mee dan na de wandelronde aan bekenden vragen, wie die vreemden eigenlijk zijn die altijd door de straat lopen op woensdagochtend.” José Lenders is net zo stellig als ze enthousiast is. Sinds anderhalve maand begeleidt ze als vrijwilliger de familie Wafa om hun weg te vinden in Kessel en Nederland.
“Vader Habibullah was tolk voor Nederlandse militairen in Afghanistan. We hebben allemaal via het nieuws mee kunnen krijgen wat daar de situatie was. Daarom zijn ze gevlucht. Als een gezin vervolgens in Nederland een zogenoemde ‘status’ krijgt, krijgen ze een verblijfsvergunning voor vijf jaar. En de Nederlandse gemeenten hebben afgesproken om ieder x-aantal statushouders op te vangen. Zo ook Peel en Maas. Als ze hier eenmaal een huis krijgen aangewezen begeleidt Vorkmeer deze mensen samen met vrijwilligers in het dorp om hun weg te vinden.”
Hoeveel mensen mogen er op een fiets?
José is daar zo’n vier uur per week mee bezig dat is het dubbel en dwars waard. “De dankbaarheid is ontzettend groot en bovendien leer ik mijn eigen dorp en eigen land weer op een totaal andere manier kennen. Want wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat allesbehalve voor de familie Wafa. Zo kreeg ik de vraag hoeveel mensen er op een fiets mogen en waarom we zoveel gras in onze tuinen onbenut laten, daar kan ook een koe of een geit op staan toch?” José helpt bij die gewenning. “Heel praktisch door mensen wegwijs te maken richting instanties zoals de overheid en de bank, de voedselbank en de kledingbank, etc. En natuurlijk wil ik ze wegwijs maken in ons mooie Kessel! Want ik heb het goed in ons mooie dorp en dat gun ik anderen ook. Ik geloof ook dat het ons dorp sterker maakt als we mensen zo de kans geven om mee te gaan doen zoals wij dat doen.” De bereidheid daarvoor is er wel. “Via via mocht ik al veel inventaris voor dit mooie gezin verwelkomen. Dat is de hardware zeg maar. Volgende stap is de software, een thuisgevoel ontwikkelen. En dat begint heel klein. Maak eens een praatje, vraag of mensen nog iets kunnen gebruiken of nodig iemand uit voor iets dat er georganiseerd wordt. Wil je iets doen maar weet je niet hoe of wat? Dan kunnen mensen mij natuurlijk aan de jas trekken. Geloof me het is super dankbaar en leuk!”
De familie Wafa met van links naar rechts: Mohammad Jawad (16 jaar), Rajab Ali (19 jaar), Laila en Habibullah.
”We hebben meermaals alles verloren in Afghanistan. De laatste tien jaar hebben we ieder half jaar moeten vluchten. Nu voelen we ons voor het eerst veilig, we hopen dan ook hier samen met de Kesselnaren opnieuw te kunnen beginnen.”
Met dank aan Ivo Joosten voor bovenstaande bijdrage.
Grijpt dit verhaal je aan en wil jij net als José vrijwilliger worden? Meld je dan bij Vorkmeer.
Dat kan door een mail te sturen naar Danielle Selen, d.selen@vorkmeer.nl.
Je kunt ook bellen 077 – 307 7350.
Wij kunnen nog in alle kernen van Peel en Maas vrijwilligers gebruiken. Wij zoeken mensen die, net zoals José Lenders, enthousiast zijn en het leuk vinden om statushouders bij de hand te nemen. Wil jij meehelpen deze mensen een nieuwe veilige start te geven? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. En je weet, de dankbaarheid is groot.