Maatschappelijke begeleiding statushouders

Vorkmeer begeleidt statushouders die in de gemeente Peel en Maas komen wonen. Statushouders zijn erkende vluchtelingen die het recht hebben om in Nederland te blijven.
Voor hen is die eerste periode in de nieuwe gemeente vaak heel ingrijpend. Er komt veel op hen af. Voor sommige statushouders is het zelfs de eerste kennismaking met Nederland.

Met een team van vrijwillige coaches ondersteunen wij de statushouders, zodat ze aan deze nieuwe fase in hun leven kunnen beginnen en zich snel thuis voelen in onze gemeente.

Deze hulp bestaat enerzijds uit praktische hulp. De coach maakt de statushouders wegwijs in de gemeente. Als de huisraad nog niet compleet is, helpt de coach de statushouders bij de verdere aanschaf ervan.
Daarnaast krijgen ze administratieve ondersteuning aangeboden. De coach leert de statushouders hoe ze het beste hun post kunnen doornemen en begeleidt bij het afsluiten van de noodzakelijke verzekeringen. Ook met de aanmelding bij onder andere de tandarts en de huisarts worden ze op weg geholpen.

Daarnaast helpen we de statushouders bij het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. Een vertrouwd groepje dorpsgenoten waarbij de statushouders terecht kunnen met vragen, zorgt dat ze zich sneller thuis gaan voelen in de gemeenschap.

Wil je meer informatie over de maatschappelijke begeleiding van statushouders?
Of heb je als school, vereniging of andere instantie een vraag? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde medewerkers.