Zie het voor je…
In Peel en Maas staat niet alleen je huis, jij ervaart het ook als thuis.
Je voelt je op je plek samen met de mensen om jou heen: je gezin, familie en anderen
die dicht bij jou staan.

 

Kinderen kunnen veilig en plezierig opgroeien, ouderen kunnen met hulp van anderen langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Kinderen en volwassenen met een beperking nemen actief deel aan sociale activiteiten in de buurt.

Er is aandacht voor nieuwkomers in de gemeente; zij voelen zich welkom.
Iedereen draagt een steentje bij op zijn of haar eigen manier en naar eigen vermogen. Iedereen hoort erbij en mag meedoen, ongeacht leeftijd, godsdienst, afkomst of eventuele beperkingen. Mensen voelen de ruimte om echt contact te maken. Dat kan bij de vereniging waar je lid van bent, in het dorpshuis, in de kroeg, op het schoolplein of gewoon bij de buren onder het genot
van een bakje koffie. Je houdt rekening met elkaar. Als het nodig is, geef je de ander een steuntje in de rug. Dat is net zo vanzelfsprekend als dat die ander jou helpt.

 

Je staat er nooit alleen voor.
Samen krijgen we meer voor elkaar.

 

Stichting Vorkmeer, wie zijn we?

Vorkmeer is werkzaam binnen alle dorpen van gemeente Peel en Maas. We geven uitvoering aan het welzijnsbeleid van deze gemeente.
Het kernbegrip daarbij is ‘een goed leven’.
Wat is ‘een goed leven’? Wij vatten het samen als: prettig (samen)leven in een fijne omgeving en jezelf goed voelen.
En jij? Waar denk jij aan bij ‘een goed leven in Peel en Maas’?

 

 

Onze Missie; Wat is ons bestaansrecht

Bewoners(groepen) adviseren, inspireren en stimuleren, hun gemeenschap zoveel mogelijk zelf vorm te geven en individuen en groepen te ondersteunen die het tijdelijk niet zelf redden om de regie over hun dagelijks leven te voeren.

 

Onze Visie; Wat willen we bereiken als organisatie

Vitale gemeenschappen creëren waarin bewoners naar eigen behoefte en inzet invulling geven aan “het goede leven” in Peel en Maas.

 

Organisatiedoel; Waar gaan we naartoe

Vorkmeer ontwikkelt zich tot een welzijnsorganisatie die uitblinkt in het bevorderen van gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing. Dit doen we door zelfsturing te stimuleren en een sterke verbinding te leggen tussen gemeenschapsontwikkeling en individuele hulp- en ondersteuning.

 

Onze medewerkers van gemeenschapsontwikkeling inspireren, adviseren en ondersteunen bewonersinitiatieven en –organisaties binnen de diverse dorpen, die het ‘goede leven in Peel en Maas’ verder vormgeven en versterken. We werken samen met de inwoners aan een krachtige gemeenschap. Team Gemeenschapsontwikkeling bestaat uit een verscheidenheid aan disciplines en taken. Vertegenwoordigd zijn de disciplines opbouwwerk, gezonde leefstijl en jongerenwerk. Daarnaast voert het team verschillende taken uit zoals maatschappelijke begeleiding statushouders, buurtbemiddeling en taalpunt.

 

Als maatschappelijk werk stimuleren we mensen om verbindingen te leggen met andere voor de oplossing van een probleem, of de realisatie van een droom. We (her)kennen en respecteren ook de grenzen en (on)mogelijkheden van mensen en hun netwerk.
Daarnaast verzorgen we diverse trainingen voor kinderen, jongeren en jong volwassenen. Opgroeien is niet altijd even makkelijk en soms heeft iemand een extra steuntje in de rug nodig. Wij leren ze onder andere om voor zichzelf op te komen. Ook volwassenen kunnen bij ons terecht en een passende keuze maken uit ons trainingsaanbod.

 

Als Wegwijzer staan we dagelijks klaar voor vragen rondom welzijn, wonen, financiën, zorg en werk. De Wegwijzer is ons informatie- en adviesloket in het Huis van de Gemeente. Alle inwoners van Peel en Maas kunnen hier tijdens het open inloopspreekuur terecht.

 

Onze Waarden

Er zijn voor Vorkmeer verschillende waarden van belang. Deze waarden leiden ons handelen en hebben bewust en onbewust een plaats in onze organisatie. Denk daarbij aan:
Integriteit, betrouwbaarheid, zorgvuldigheid, gelijkwaardigheid en betrokkenheid.

 

Financiën

Financiering vindt plaats door gemeente Peel en Maas vanuit de gemeentelijke programma’s:
– Vitale gemeenschappen (gemeenschapsontwikkeling, sport en bewegen) en
– Sociaal domein (zorg en ondersteuning, jeugd en onderwijs).
Dit gebeurt op basis van een vierjarige subsidieovereenkomst (2021-2024).
Alle inwoners van gemeente Peel en Maas kunnen kosteloos gebruik maken van onze volledige dienstverlening.

 

Jaarbeeld 2023

Hoe gaven wij in 2023 invulling aan onze rol als professionele welzijnsorganisatie in de gemeente Peel en Maas?
Op welke manier bewogen we mee met wat er speelde in de maatschappij?
Met dit jaarbeeld geven we hier graag een inkijk in.

Bekijk hier het Jaarbeeld 2023.