Opvoeden en opgroeien in dorp of wijk

Ondersteuning van ouderinitiatieven

Ouders hebben een duidelijke stem en een eigen mening als het gaat over datgene wat ze belangrijk vinden bij de opvoeding van hun kinderen. Zo ook bij het aanbod van onderwijs en hulpverlening. Zij willen als serieuze gesprekspartner gehoord en gezien worden en zijn zich zeer bewust van de waarden die zij in het leven belangrijk vinden als opvoeders in onze huidige samenleving.
Het delen van deze waarden en de eigen ervaringen kunnen uitgangspunt zijn bij een ouder initiatief. Een initiatief kan ontstaan rondom een bepaald thema zoals gamen, pubergedrag, hoog gevoeligheid of anders. Ouders kunnen elkaar ook vinden rondom een gedeeld vraagstuk, bijvoorbeeld alleenstaand ouderschap of het opvoeden van kinderen waar de ontwikkeling net even anders loopt. Bij deze initiatieven kan Vorkmeer ondersteuning bieden en desgevraagd initiatiefnemers een stukje op weg helpen bij het organiseren van bijeenkomsten.
Ouders geven de eigen ideeën vorm, zetten hun eigen kwaliteiten en ontwikkelen deze verder. Door dit te delen met andere ouders ontstaan er netwerken van ouders die zich bezighouden met opvoeden en opgroeien en een bijdrage leveren aan het opvoedklimaat in een dorp of wijk.

De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven gestart zoals MamaCafé, Ietsje anders, Opvoeden in verschillende culturen en Ouders voor ouders.

Denk je zelf aan een initiatief wat je samen met andere ouders vorm wilt geven neem gerust contact met ons op. Ook met ideeën of vragen rondom opvoedthema`s denken we graag mee.