Stoppen huiselijk geweld

Soms zit je in een situatie waarin je verwikkeld bent geraakt, niet zelf voor gekozen hebt, maar in mee wordt gesleurd. Eenmaal erin, kom je er niet meer uit, denk je…
Je zit gevangen in een wereld, een wereld van angst, verdriet en onmacht. Je bent de grip op het leven kwijtgeraakt.
Je schaamt je om erover te praten, zoveel vernederingen en vernielingen. Je verdoezelt het door de schuld op je te nemen, of je probeert snel iets te repareren of te maskeren.
We hebben het over huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden.
De term ‘huiselijk geweld’ verwijst naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het slachtoffer is afhankelijk van de dader.
Het gaat om lichamelijke, psychische en seksuele vormen van geweld.
De meest voorkomende vorm is psychisch geweld. Dit kan bestaan uit het vernederen van de ander, de ander bedreigen, maar ook isoleren, verwaarlozen of het afnemen van een paspoort en bankpas en het vernielen van persoonlijke en/of emotionele bezittingen.

Eén op de negen vrouwen heeft geregeld met huiselijk geweld te maken en houdt er ook lichamelijk letsel aan over. Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld.
In bijna 60 procent van de gevallen zijn er kinderen aanwezig in het gezin. Kinderen kunnen ernstig psychisch beschadigd raken als zij getuige zijn van het geweld tussen hun ouders of verzorgers. Huiselijk geweld komt binnen alle lagen en groeperingen van de bevolking voor.
Deze cijfers over huiselijk geweld blijken het topje van de ijsberg te zijn. Sommige onderzoeken spreken over 1 op de 4 gezinnen waar sprake zou zijn van huiselijk geweld. Ook 25% van de jongeren uit groep 7/8 geeft aan dat ze een vorm van huiselijk geweld of kindermishandeling hebben meegemaakt. Andere onderzoeken zeggen dat de helft van de Nederlandse bevolking huiselijk geweld heeft meegemaakt. Dat is schrikbarend veel, vind je niet?.

Het is heel lastig om het taboe rondom huiselijk geweld te doorbreken. Mensen schamen zich, zijn bang dat het erger wordt en praten er daarom niet over.
Je kent zoveel momenten van angst, ofwel doodsangsten, die doorsta je helemaal alleen.
Want jij vindt dat dit alles zo nodig geheim moet blijven voor de buitenwereld, wat zullen ze zeggen?
Want het valt toch wel mee, er zijn ergere dingen.
Want jij moet doorgaan in deze relatie, dat moet van Jezelf, voor de kinderen.
Want als je zou gaan, wat dan? Het huis, de kinderen, financieel? Hoe moet het dan verder?
Al deze vragen stel jij jezelf dagelijks, terwijl jezelf de antwoorden al weet en ze voor het oprapen liggen.
Nachten lig je huilend in bed, elke seconde tellend, om de minuten op je wekker weg te zien tikken. Je bent bang in de donker en eenzamer dan ooit. Pratend, misschien wel schreeuwend tegen jezelf… Ik wil dit niet meer! Ik kan dit niet meer! Mijn lichaam en geest zijn moe, zo moe van dit gevecht.

Maar huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Zoek hulp! Niets is onmogelijk, doorbreek de patronen. Eens, eens is het klaar…stap uit huiselijk geweld…stop huiselijk geweld!
Je bent het zoveel waard om jezelf te zijn, te mogen leven zonder angst, verdriet en al die pijn. Je mag gelukkig zijn! En het kan, echt het kan.
Jijzelf bent de sleutel die de mooiste deuren kan openen, vertrouw op jezelf, er staat een vangnet voor je klaar. En daarna ligt er een prachtige wereld voor je open.

STOP! huiselijk geweld, want het stopt niet vanzelf.

Wil je meer informatie over onze hulpverlening bij huiselijk geweld of heb je een concrete vraag? Bel dan met Vorkmeer op telefoonnummer (077) 307 7350. Je kunt ons ook een mail sturen.

MEER INFORMATIE

Folder Bemiddelingsgesprek
webversie | printversie